Více než 118 chat Alpského spolku nese pečeť kvality "Tak chutnají hory". Hosté si mohou pochutnat na vynikajících alpských specialitách, které se produkují lokálně. Heslo zní: co nejvíce místní a regionální. Většina produktů pochází z okruhu 50 kilometrů - a pokud možno z ekologického horského zemědělství.
A co naši hosté získávají?
Cíle této iniciativy:
Alpské spolky v Rakousku, Německu a Jižním Tyrolsku se v rámci iniciativy "Tak chutnají hory" snaží dosáhnout toho, aby v celkovém jídelníčku byl prakticky dosažitelný podíl regionálních potravin. Zúčastnění pronajímatelé horských chat se zavázali zařadit do svých jídelních lístků alespoň tři jídla z místní produkce.
Fotografie: Thilo Brunner
Značka "Takhle chutnají hory" znamená autenticitu, domov, požitek a rozmanitost. Naši chataři umožňují udržitelný provoz chat s vysoce kvalitními a regionálními produkty v těch nejtěžších podmínkách v extrémních lokalitách.
Značka "Tak chutnají hory" má své kořeny hluboko v aktivitách alpských spolků v oblasti ochrany životního prostředí a přírody a odráží se v našem "Základním programu pro ochranu a udržitelný rozvoj alpského regionu a pro horské sporty šetrné k životnímu prostředí".
V rámci této iniciativy alpské spolky v Rakousku, Německu a Jižním Tyrolsku již více než deset let podporují spolupráci mezi majiteli horských chat, horskými zemědělci a regionálními výrobci potravin.
Iniciativa "Takhle chutnají hory" zahrnuje tři země a 40 horských skupin a stejně tolik jedinečných pokrmů typických pro daný region - od chaty Schlernbödelehütte v Dolomitech po chatu Hochrieshütte v Chiemgauských Alpách.
Zúčastněné chaty jsou od sebe vzdáleny až 430 kilometrů (nejzápadnější chatou je Staufner Haus v Allgäuských Alpách, nejvýchodnější chatou je Edelweißhütte ve skupině Rax a Schneeberg nedaleko Vídně). Rozkládají se ve třech vegetačních stupních Alp: od Anton-Karg-Haus ve výšce 829 m v pohoří Kaiser až po impozantní 3 006 m vysoký Ramolhaus v Ötztalu.
Naleznete je ve VYHLEDÁVAČI CHAT
Zde můžete speciálně vyhledávat chaty s pečetí "Takhle chutnají hory" - pro filtrování stačí kliknout na symbol s krávou v masce vyhledávání.
Alpské spolky jsou se svými horskými chatami největšími poskytovateli ubytování v alpském regionu.
I my chceme z našich chat vytvořit příkladné ubytovatele z hlediska ochrany životního prostředí. Cílem je minimalizovat klimatickou stopu chaty. Abychom toho dosáhli, je třeba co nejvíce snížit negativní dopad každé jednotlivé chaty alpského spolku na životní prostředí. Vzhledem k jejich izolované poloze v převážně nezastavěných oblastech byla myšlenka "zamezení a snížení" vždy stálým a nevyhnutelným společníkem od plánování až po údržbu našich horských chat.
"Méně je více"
V posledních letech naši hosté na horských chatách stále více očekávají přirozenost a autenticitu. Tento princip alpské spolky podporují a zdůrazňují význam tohoto přísného znaku kvality.
Již více než 25 let získávají ekologickou pečeť ty chaty, kde se jak jednotlivé sekce jako vlastník, tak motivovaní správci chat jako pronajímatelé ztotožňují s ideologií udržitelného, ke klimatu šetrného provozu chaty.
Arthur-von-Schmid-Haus (Foto: ÖAV/ Abteilung Hütten und Wege)
Franz-Senn-Hütte (Foto: ÖAV/ Abteilung Hütten und Wege)
Freschen-Haus (Foto: ÖAV/ Abteilung Hütten und Wege)
Splnění kritérií kontroluje komise přímo na chatě. Pokud jsou splněny všechny minimální požadavky (povinná kritéria) a existuje dostatek dalších podnětů (cílová kritéria), je výkonnému výboru ÖAV předložen návrh na udělení ekologické značky. Ekologická schvalovací pečeť je oficiálně udělena na valném shromáždění ÖAV.
Cílem environmentální pečeti je seznámit hosty se zaměřením alpských spolků na ochranu životního prostředí.